Crottin de Chavignol
De Crottin de Chavignol is één van de bekendste geitenkazen uit de Loire vallei.
Klein, maar fijn en o zo beroemd, dit geitenkaasje dat zo innig verbonden is met de wijnen van Sancerre en Pouilly-Fumé.
De naam is in het gewone Frans guitig ‘drolletje’, maar blijkt in werkelijkheid afgeleid van een oud lokaal woord dat ‘uitholling’ betekent en op de aardewerken uitlekvormpjes sloeg. De Crottin heeft een compact zuivel en aan de buitenkant een witschimmel met een bescheiden blauwtje wat de kaas een extra dimensie geeft.
De kaas wordt al sinds de 16e eeuw geproduceerd, maar de eerste melding in geschriften dateert van 1829, in een werk van een belastinginspecteur over de producten van de streek. Wordt de kaas als Crottin de Chavignol gelabeld, dan moet de melk ook uit de omgeving van Chavignol komen, en moet de kaas volgens de traditionele bereidingswijze gemaakt zijn.
Er zijn overigens ook andere kazen in de markt die “Crottin” genoemd worden, maar die hoeven niet te voldoen aan de strenge AOC-eisen. En helaas zitten hier ook slechte imitaties tussen met een vlakke smaak.
Dit kaasje komt uit een gebied waar al eeuwen heerlijke wijnen gemaakt worden. De druifluis Phylloxera, die aan het einde van de 19e eeuw een enorme schade heeft toegebracht aan de druiventeelt in Frankrijk, maakte dat in de Loirevallei extra land vrij kwam voor de geitenhouderij. Daarnaast kwam in die tijd het transport op gang, met name de spoorlijn van Nevers naar Parijs maakte dat er opeens een enorme markt voor de kaas open ging.